Onderhoud aan een vijver
Hoewel er altijd wel iets aan onderhoud te verzinnen is aan je vijver of in de tuin in het algemeen kun je niet zeggen dat een vijver extra veel onderhoud vraagt.
Als een vijver eenmaal in balans is, zal het onderhoud jarenlang over het algemeen zeer beperkt zijn.
Enkele algemene richtlijnen voor het onderhoud vind je hieronder op een rijtje . Daarna een overzicht van diverse noodzakelijke werkzaamheden en aandachtspunten per jaargetijde.
Het is zeker niet zo dat de vijver regelmatig helemaal schoongemaakt moet worden en regelmatig met vers water moet worden gevuld. Dit zal alleen in extreme gevallen nodig zijn. Over het algemeen is het zelfs beter om de vijver zoveel mogelijk met rust te laten.
Planten kunnen jarenlang blijven staan en vragen met uitzondering van enkele soorten geen speciale aandacht. De soorten die dat wel verlangen worden in de assortimentslijst genoemd. Het belangrijkste hierbij is dat bepaalde niet geheel winterharde planten in het najaar een bescherming voor de winter krijgen. Zie hiervoor de beschrijving bij oever-en moerasplanten.
De soorten welke als éénjarig gekenmerkt worden kunnen eventueel binnenshuis voldoende verwarmd en (verlicht) worden overwinterd, maar in de praktijk levert dat toch vaak teleurstellingen op.
Veel soorten waterlelies hebben zoveel groeikracht dat ze na een aantal jaren met mand en al van de bodem los komen en naar de oppervlakte komen drijven. Indien dit in het najaar gebeurt, probeer dan het geheel met een steen te verzwaren en laat de plant terugzakken naar de bodem. In het voorjaar daaropvolgend moet de plant eruit gehaald worden en opnieuw opgepot. U deelt de plant door er één of meerdere flinke groeischeuten af te snijden. Deze jonge planten maakt u schoon door er alle dikke wortels en bladeren af te snijden, daarna de wonden even laten drogen in de zon, maar wel met de groeipunt onder water.