Willen we veel vissen in de vijver of soorten zoals karpers (koi), grondels, zeelt, steur of andere bodemvissen dan zullen we in de meeste gevallen niet zonder een vijverfilter kunnen.
We dienen in dit geval te zorgen voor een biologische filterinstallatie van voldoende capaciteit. Een specifiek advies voor wat betreft grootte e.d. is moeilijk in zn algemeenheid te geven. Wel wordt aan de hand van schetstekeningen duidelijk gemaakt hoe het principe van een filter opgebouwd dient te zijn. De te gebruiken materialen zijn als voorbeeld bedoeld, er zijn vele alternatieven.
Waar het in principe om gaat is dat het vervuilde water via allerlei filtermaterialen tweeërlei gereinigd wordt. In eerste instantie wordt het zweefvuil er mechanisch uit gefilterd met behulp van filterborstels, lava, substraat, Japanse matten, filterwatten, sponsen, etc.
Het water loopt ook door of langs keramiek- of kunststofmaterialen, waar zich miljarden bacteriën hebben gevestigd. Deze bacteriën breken de verontreinigingen biologisch af door o.a. ammoniak om te zetten in nitriet en nitriet in nitraat. Nitraat is een vrij onschuldig product dat als voedingsstof door planten opgenomen wordt. Hierbij is het van belang dat het filter voldoende capaciteit moet hebben, als er teveel water in te korte tijd langs te weinig bacteriën stroomt, zal het water niet gezuiverd kunnen worden.